Villa on itsestään puhdistuva kuitu

Kiitos Merinovillan luontaisten antibakteeristen ominaisuuksien ja polypropyleenin pysyvän antibakteerisuuskäsittelyn, Svala of Finland -tuotteet kaipaavat pesua vain harvoin.

Villan luontaiset ominaisuudet

Villakuidulla on itsepuhdistuva ominaisuus: se sitoo ja neutraloi hajuja erinomaisesti muihin kuituihin verrattuna. Tästä syystä villatuotteet ovat helppohoitoisia, itsepuhdistuvia, eivätkä haise, koska villan keratiini tuhoaa iholta hajuja aiheuttavia bakteereja.

Villakuidun ydin koostuu kahdenlaisista soluista, jotka imevät eri määrän kosteutta. Toiset solut turpoavat ja aikaansaavat jatkuvan liikekitkan näiden kahden solun välille. Tästä ominaisuudesta johtuu villan itsepuhdistuvuus.

Pinnalla oleva kosteus tukee bakteerien kasvua, mutta villakuidun ulkopinta pysyy suhteellisen kuivana. Kuidun pinta on kosteutta hylkivä, mikä estää bakteerikasvua ja siitä johtuvaa pahaa hajua.

Hopeaionisointi

Eloperäiset hopeaionit ovat vaarattomia ihmisille ja luonnolle. Hopeaionisointi estää mikrobien, homeen, sienten ja bakteerien lisääntymisen ja leviämisen kuidussa ja vähentää epämiellyttävien hajujen muodostumista. Svala Thermal Flex Mesh -tuotteiden antibakteerisuuskäsittely hopeaionisoinnilla on tehty kuidun ytimeen jo ennen langaksi kehräämistä, joten käsittely ei häviä pesuissa. Käsittelyn ansiosta tuotteet pysyvät miellyttävän raikkaina ja hajuttomina ja ne voidaan raikastaa tuulettamalla.

Tuuletus

Tuuletus on verraton ja ilmainen konsti lähes kaikenlaisten vaatteiden raikastamiseen. Lisäksi säätilasta riippuen ilman kosteus silottaa ryppyjä ja pakkanen karkottaa pölypunkkeja. Kaikki tuotteemme saa hyvin usein taas käyttövalmiiksi tuulettamalla. Tuuletus ei poista tahroja, eikä varsinaista likaa, mutta neutraloi hajuja. Tuulettaa voi kaikkina vuodenaikoina lähes säällä kuin säällä, jos tuuletuspaikka on suojattu sateelta ja suoralta auringonvalolta.

Ripusta vaate ulos pyykkinarulle tai henkariin niin, ettei se pääse putoamaan maahan tai esim. naapurin parvekkeelle, vaikka tuuli yltyisi. Jos tuuletat paikassa, jossa voi liikkua muutakin väkeä (ihmisiä tai eläimiä), pidä silmällä, ettei kukaan kähvellä vaatettasi.

Sopiva tuuletusaika on yleensä vähintään 2 tuntia, riippuen raikastustarpeesta. Enimmäisaikaa ei ole, mutta tällöin on erityisen tärkeää, ettei aurinko paista suoraan vaatteeseen, jotta se ei haalistu tai haurastu. Hyvä konsti on tuulettaa vaatetta yön yli.

Käsinpesu

Villavaatekin on toisinaan pestävä. Hellävaraisin tapa sekä vaatteelle, että luonnolle, on suorittaa pesu käsin kädenlämpöisessä vedessä ja miedolla pesuaineella. Tällöin puhdistustarpeen pystyy kohdistamaan vain likaisiin kohtiin, eikä muu vaate kulu turhaan.

Aloita laittamalla vaate pesuveteen likoamaan n. 10 minuutin ajaksi. Jos vaatteessa on tahroja, poista ne kevyesti hankaamalla. Puristele vaatetta veden alla, jotta pesuvesi virtaa sen läpi ja irrottaa lian.

Huuhtele vaate ainakin kolmessa vedessä puristelemalla sitä samalla tavoin, kuin pesun aikana. Huuhteluvesien on syytä olla mahdollisimman saman lämpöisiä, kuin pesuvesi, koska suuret lämpötilavaihtelut saavat villan huopumaan. Rutista varovasti ylimääräinen vesi pois ja kuosittele vaate ilmavasti kuivumaan.

Konepesu

Pese Svala-tuotteet aina saman sävyisten vaatteiden kanssa. Tuotteet eivät kaipaa pehmentäviä kemikaaleja tai huuhteluainetta. 

Tuotteet pestään nurinpäin käännettyinä, materiaalille sopivalla valkaisuaineettomalla pesuaineella. Nurinpäin peseminen pidentää tuotteen käyttöikää. Rumpukuivausta ei suositella, vaan tuotteet tulee kuositella kosteina muotoonsa ja kuivattaa ilmavalla tasolla. 

Svala Merino Light -tuotteet voi pestä koneessa 30°C:ssa.

Power Stretch Pro -tuotteet pestään 40°C:ssa. Svala Merino Extreme-tuotteet on Superwash-käsitelty kestämään 40°C:n konepesun.

Airbase-tuotteet kestävät 60°C:n konepesun. Ne on suositeltavaa pestä pesupussissa, jotta verkkorakenne ei pääsisi takertumaan esimerkiksi muissa vaatteissa oleviin vetoketjuihin.

Kutistuminen

Oikeassa lämpötilassa pesty tuote ei kutistu. Luonnonkuidut saattavat vetäytyä pesussa, minkä vuoksi tuote on syytä kuositella muotoonsa ennen kuivumaan laittoa. Vaate palaa entisiin mittoihinsa viimeistään päälle puettaessa.

Nukkaantuminen

Luonnonkuidut, eritoten proteiinipitoinen villakuitu nukkaantuvat altistuessaan hankaukselle.
Nypyt ovat kuitujen päitä, jotka hankaus saa nousemaan.
Tämä ei kuitenkaan ole vaarallista, vaan täysin normaali ilmiö ja vieläpä melko yksinkertaisesti ratkaistavissa.

Nyppyiset alueet on suositeltavinta käsitellä tähän tarkoitukseen varta vasten suunnitellulla nyppykammalla tai sähkökäyttöisellä nypynpoistajalla. Saman asian ajaa tarvittaessa myös terävä partahöylä ja vähäiset nypyt voi nyppiä myös käsin. Pingota nukkaantunut vaate esimerkiksi silityslaudan päälle, jotta saat kuorittua nypyt pois varovaisesti. Kokeile aluksi mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan. Poista nukkaa harkiten, sillä liiallinen nukanpoisto kuluttaa neulosta ja voi aiheuttaa ennenaikaista kulumista ja reikiintymistä.

  • Lisää Toivelistaan

    Puinen villakampa

    8,30 

Lankalenkit

Toisinaan jokin terävä, kuten kynsi tai rannekellon/vyönsolki takertuu vaatteeseen ja vetää neulokseen lankalenkin. Jos lenkki ei ole poikki, ei ole vielä syytä huoleen, koska tällöin vaatteessa ei ole reikää, eikä purkautumisen vaaraa ole.

Lankalenkit saa useimmiten korjattua kirjaimellisesti käden käänteessä! Lenkin ympärillä olevan neuloksen reipas venyttely kaksin käsin eri suuntiin palauttaa langat hiljalleen takaisin omille paikoilleen. Jos lenkki ei suoristu kokonaan, sen voi vetää vaatteen nurjalle puolelle vaikkapa pienen virkkuukoukun avulla.