Opas kerrospukeutumiseen

Svalan valikoimasta löydät kerrastot kaikkiin olosuhteisiin ja aktiviteetteihin.

Mukavan ja lämpimän pukeutumisen salaisuus piilee kerrospukeutumisessa. Kerrospukeutumisella mukaudut saumattomasti vaihteleviin sääolosuhteisiin, sillä kerrosten avulla pystyt helposti säätelemään vaatetusta lämpötilan ja aktiivisuustason mukaan. Kerrospukeutuminen on ehdottomasti tehokkain tapa säädellä lämpöä ulkoliikunnan aikana. Svalan alus- ja välikerrastot auttavat kehoa säilyttämään oikean lämpötilan poistamalla ylimääräisen kosteuden iholta. 

Kokosimme alle kätevän oppaan kerrospukeutumiseen, jotta pysyt mukavana arjessa ja eri vapaa-ajan aktiviteeteissa vuoden ympäri.

Mitä on kerrospukeutuminen?

Kerrospukeutuminen tarkoittaa lämpötilojen säätelyä usean päällekkäin puetun vaatekerroksen avulla. Kerrospukeutumisessa jokaisella vaatekerroksella on oma tärkeä tehtävänsä:

 • Aluskerros siirtää kosteutta ja pitää ihon kuivana
 • Välikerroksen avulla säädellään lämpöä
 • Kuorikerros suojaa tuulelta ja sateelta

Oikeanlaisilla vaatevalinnoilla olo pysyy mukavana koko ulkoilun ajan. Valintaan vaikuttavat kaksi asiaa: 

 • Vallitseva säätila
 • Liikutko reippaasti vai rauhallisesti

Svalan valikoimassa on tuotteita sekä kylmiin, että lämpimiin oloihin ja monet toimivat molemmissa. Tuotteilla on verrattomat kosteudensiirto-ominaisuudet, joten iho pysyy kuivana, vaikka aktiviteetin tempo vaihtelisi rauhallisen ja vauhdikkaan välillä. Tuotteet sitovat myös kehon tuottamaa lämpöä, jolloin aktiivisuustason madaltuessa ei tule kylmä.

Kerrospukeutumisen ABC

Aluskerrasto

 • Aluskerrasto on kerrospukeutumisen tärkein kerros.
 • Ensimmäisen kerraston tehtävä on siirtää kosteutta pois iholta ja samalla pitää lämpötila optimaalisena.
 • Ihoa vasten tulevan kerroksen tulisi olla tyköistuva, mutta ei kuitenkaan liian tiukka. 

Jos liikuntamuotosi on sellainen, missä tulee hiki, ratkaisusi on Svala Airbase. Pukemalla ihoa vasten ensimmäiseksi Airbase-verkkopaidan ja -housut, mukaudut yhdellä kerrastolla melkein kaikkiin olosuhteisiin. Asu siirtää kosteuden tehokkaasti iholta kohti ulompia vaatekertoja ja varastoi silmukoihinsa ilmaa, joka toimii eristeenä kylmältä ja kuumalta. Siksi tämä kerrasto on varma valinta lajiin kuin lajiin, säällä kuin säällä. 

Kosteutta siirtävä ja tuulenpitävä Svala Windproof -kerros sopii tuulisiin oloihin ja vauhdikkaisiin lajeihin.

Jos aiot treenata kovaa hyvin kylmissä oloissa, valitse alimmaksi kaksikerroksisesta neuloksesta valmistetut Merino Extreme tai Merino Active

Rauhalliseen liikuntaan viileissä ja kylmissä oloissa suosittelemme alimmaiseksi merinovillakerrastoa, sillä ne siirtävät kosteutta pois iholta ja sitovat lämpöä, minkä ansiosta vilu ei yllätä. Kaikki Svala merinovillakerrastot sopivat sekä alimmaiseksi, että välikerrastoksi.

Myös erittäin lämpimät Power Stretch Pro -tuotteet soveltuvat käytettäväksi suoraan ihoa vasten ja ovat paras valinta rauhalliseen liikuntaan erittäin kylmissä oloissa.

Vältä puuvillaa viimeiseen asti, sillä se ei siirrä kosteutta pois iholta vaan suorastaan imee sitä itseensä. Kosteaan ihoon iskee kylmä nopeasti ja liikkuminen tuntuu epämiellyttävältä.

 • Lisää Toivelistaan

  Airbase Housut

  59,90 
  Airbase
 • Lisää Toivelistaan

  Merino Light -Kerrasto

  Original price was: 149,90 €.Current price is: 59,00 €.
  Outlet
  Tarjouksessa

Välikerrasto

 • Välikerrasto sitoo lämpöä ja pitää kylmyyden ja kosteuden loitolla.
 • Välikerraston eduksi lasketaan, jos se on helppo pukea päälle tai riisua aktiivisuustason ja lämpötilan mukaan.

Olosuhteiden ollessa erittäin kylmät ja aktiivisuustason vaihteleva, tarvitaan useampia Svala-tuotteita pitämään keho lämpimänä ja kuivana. Välikerrastoksi sopivat erinomaisesti Svalan Merino- ja Power Stretch Pro -asut, jotka auttavat tehokkaasti lämpötilan säätelyssä.

Kylmässä liikuttaessa tai matalan aktiivisuustason ulkoilussa toiseksi kerrokseksi sopivat Svala Merino -asut.

Lämmin ja pehmeä Svala Power Stretch Pro -fleece on oikea valinta, kun olosuhteet ovat hyvin kylmät ja aktiivisuustaso matala.

 • Lisää Toivelistaan

  Power Stretch Pro Zip-Neck

  154,90 
  Power Stretch Pro -fleece
 • Lisää Toivelistaan

  Merino Extreme Miesten Regular Housut Etuhalkiolla

  89,90 
  Merino Extreme

Pue kylmissä ja tuulisissa olosuhteissa, esimerkiksi vauhdikkaassa talvipyöräilyssä tai laskettelussa, välikerrastoksi Svalan Windproof-tuotteita.

 • Lisää Toivelistaan

  Windproof Paita

  99,90 
  Windproof
 • Lisää Toivelistaan

  Windproof Housut

  69,90 
  Windproof
 • Lisää Toivelistaan

  Windproof Kauluri

  49,90 
  Windproof

Kuorikerros

 • Uloin vaatekerros suojaa tuulelta ja sateelta.
 • Päästää alempien kerrosten siirtämän kosteuden läpi.
 • Hanki päällikerros reilun kokoisena, jotta muut kerrastot mahtuvat mukavasti alle.

Päällimmäiseksi kerrokseksi on suositeltavaa pukea aina sään mukainen tuulenpitävä, mutta hengittävä kerros, jotta kosteus poistuu vaatteista tehokkaasti. Viileissä oloissa riittää ohut tuulipuku, mutta sen sijaan kovilla pakkasella toppavaatteet ovat lähes ehdottomia.

Taukovaatteet

Liikunnan ja työskentelyn lomassa on syytä pitää myös taukoja. Tauolla liike yleensä lakkaa ja alkaa viluttaa, elleivät päällä olevat vaatekerrokset varastoi kehon lämpöä riittävästi.

Raskaan liikunnan jälkeen kehon lämpötila tasaantuu ja hien kastelemat vaatteet saattavat liimautua ikävästi ihoon kiinni ja tuntua kylmiltä. Tämän ilmiön voi ennaltaehkäistä tehokkaasti pukemalla alimmaiseksi Svalan Airbase-verkkoasun.

Toisinaan on syytä varautua pitämällä mukana erillisiä taukovaatteita, jotka puetaan päälle vain taukojen ajaksi. Hyvä taukovaate on kevyt ja vähän tilaa vievä, esimerkiksi Power Stretch Pro -liivi tai -huppari.

 • Lisää Toivelistaan

  Power Stretch Pro Välitakki

  Original price was: 209,90 €.Current price is: 90,00 €.
  Power Stretch Pro -fleece
  Outlet
  Tarjouksessa

Kerrospukeutuminen pähkinänkuoressa

 1. Aluskerrasto siirtää kosteutta pois iholta.
 2. Välikerraston avulla säädellään lämpöä.
 3. Kuorikerros suojaa tuulelta ja sateelta. 

Olitpa sitten lähdössä pidemmälle metsästysreissulle tai viilettämään vuoren rinteitä alas laskettelukeskuksessa, löydät Svalan valikoimasta juuri oikeat asut, jotka pitävät olon mukavana koko reissun ajan. Katso pukeutumisvinkkimme eri vapaa-ajan aktiviteetteihin näistä kätevistä oppaista, jotka auttavat oikeiden vaatteiden valinnassa.

Vastuullisuus

Kaikki Svalan tuotteet valmistetaan Suomessa korkeimpia laatukriteereitä noudattaen. Tuotteidemme valmistuksessa käytetään raaka-aineita, joiden toimittajat ovat auditoituja ja materiaalit sertifioituja. Kaikki Svala-tuotteissa käytettävä merinovilla tulee hyvinvoivilta lampailta, joiden kasvatuksessa ei käytetä mulesing-menetelmää.

Tuotteissamme käytettävät materiaalit ovat laadukkaita, helppohoitoisia, kestäviä ja ennen kaikkea miellyttäviä. Tuotteiden ominaisuudet ovat huippuluokkaa eikä niitä tarvitse pestä yhtä usein kuin tavallisia vaatteita.

Lue lisää vastuullisuudesta täältä.