Mitä on merinovilla?

Merinovilla on yhä useamman retkeilijän ja ulkoilijan suosikkimateriaali, eikä syyttä. Sen monipuoliset ominaisuudet ovat vertaansa vailla – pitkäkuituinen merinovilla on mukavan pehmeä ihoa vasten, lämmittää märkänäkin ja viilentää jopa kesäkuumalla. Merinovilla on kestävä luonnonkuitu, ja merinovillavaatteet kestävät oikein hoidettuina hyvinkin pitkään.

Mitä merinovilla on?

Merinovilla on pehmeä, kestävä, hengittävä ja kosteudensiirto- ja lämpöominaisuuksiltaan erinomainen luonnonkuitu. Villa on luonnostaan antibakteerista, joten se on myös helppohoitoista. Ilmavuutensa ansiosta merinovillalla on kuumalla ilmalla viilentävä ja kylmällä lämmittävä vaikutus.

Kaikki Svala-tuotteissa käytettävä merinovilla tulee hyvinvoivilta lampailta, joiden kasvatuksessa ei käytetä mulesing-menetelmää. Lue lisää mulesing-vapaasta merinovillasta täältä.

Mistä merinovillaa saadaan?

Merinovillaa saadaan merinolampaista, joita kasvatetaan pääasiassa Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa. Vuosisatojen saatossa merinolampaat ovat kehittyneet pärjäämään vaihtelevissa sääoloissa ja ympäristöissä erityislaatuisen villansa ansiosta, aina paahtavasta kuumuudesta hyytävään kylmyyteen. Juuri nämä ominaisuudet tekevät merinovillasta ihanteellisen materiaalin jokaisen retkeilijän ja ulkoilijan vaatekaappiin.

Merinolampaista saatava villa on todella ohutta ja pitkäkuituista, mikä tekee siitä pehmeän tuntuisen ihoa vasten. Merinovillasta tehty lanka ei kutita tai ärsytä ihoa, ja ohuet ja joustavat langat mukautuvat saumattomasti kehon liikkeisiin.

Ominaisuudet

Merinovillan verrattomia ominaisuuksia ei voi kehua liikaa. Svalan merinovillasta valmistetut alus- ja välikerrastot ovat hengittäviä, kosteutta siirtäviä, ja ennen kaikkea ne tuntuvat mukavalta ja pehmeältä päällä. Merinovilla viilentää kuumalla ja lämmittää kylmällä, ja se säilyttää lämpöominaisuutensa myös kosteana. 

Villakuidulla on luonnostaan eräs aivan erityinen ominaisuus: se sitoo ja neutraloi hajuja erinomaisesti muihin kuituihin verrattuna. Tästä syystä villatuotteet ovat helppohoitoisia, itsepuhdistuvia ja hajuttomia, koska villan sisältämä keratiini tuhoaa hajuja aiheuttavia bakteereja.

Käyttö

Merinovilla sopii erinomaisesti ympärivuotiseen käyttöön niin työhön, harrastuksiin kuin kotiaskareisiinkin. Lämpö- ja kosteudensiirto-ominaisuuksiiltaan erinomainen merinovilla on omiaan tilanteisiin, joissa sääolosuhteet ja aktiivisuustaso vaihtelevat. Merinovillaisia asuja voi käyttää alus- tai välikerrastoina ja ne ovat mukavia myös vapaa-ajan oloasuina.

Svalan valikoimasta löydät merinovillaiset vaatteet jokaiseen aktiviteettiin ja tarpeeseen. Tutustu tarkemmin merinovillamallistoihimme alta.

Svala Merino Comfort

Svalan Merino Comfort -mallisto on suunniteltu mukavuus edellä. Comfort-malliston merinovillaiset Fleece- ja Design-vaatteet sopivat ulkoilun lisäksi erinomaisesti myös arkikäyttöön, joten olosi pysyy mukavana mitä tahansa teetkin.

Merino Fleece on Svalan uusi, oman tuotekehityksen tuloksena syntynyt huippulaadukas neulos. Pehmeä ja lämmin merinovilla mukautuu täydellisesti lämpötilojen vaihteluihin, ja merinofleece sopiikin mainiosti välikerrokseksi kylmällä säällä. 

 • Lisää Toivelistaan

  Merino Knit Paita – Varpu

  Original price was: 129,00 €.Current price is: 75,00 €.
  Merino Basics
  Outlet
  Tarjouksessa

Pysy mukavana – ja tyylikkäänä! Svalan jacquard-kuvioidut Merino Design -vaatteet takaavat, että näytät hyvältä missä tahansa liikutkin. Kaupan päälle saat luonnollisesti kaikki merinovillan lyömättömät ominaisuudet, ja olet heti valmis uusiin seikkailuihin. 

Svala Merino Active

Kokonaan luonnonmateriaaleista valmistetut Merino Active -tuotteet on suunniteltu ja valmistettu yksityiskohtia myöten käytännöllisyyden ehdoilla. Kun alus- tai välikerrokselta vaaditaan parasta, teknisten ratkaisujen on oltava vertaansa vailla. 

Kaksikerroksisessa neuloksessa yhdistyvät merinovillan ja eukalyptuspuupohjaisen Tencel-kuidun parhaat ominaisuudet. Kosteus siirtyy pois iholta, kehon lämpö sitoutuu villan kuituihin ja luontainen antibakteerisuus ehkäisee epämiellyttävien hajujen syntymistä, joten olo pysyy raikkaana pitkään. 

 • Lisää Toivelistaan

  Merino Extreme Original Zip-Neck -paita

  109,90 
  Merino Extreme

Svala Merino Extreme

Suositun Merino Extreme -malliston tuotteissa on erittäin lämmin kaksikerroksinen rakenne, jossa yhdistyvät merinovillan luonnolliset ominaisuudet ja innovatiivinen teknisyys. 

Sisäkerros on kosteutta tehokkaasti siirtävää polypropyleeniä ja ulompi lämmintä merinovillaa, johon on sekoitettu hieman polyamidia lisäämään kulutuskestävyyttä. Kaksikerroksisen rakenteen ansiosta iho on aina kuiva ja lämmin. Kosteus siirtyy pois iholta eikä aiheuta kylmyyden tunnetta edes liikkeen lakattua. Merinovillan luontainen antibakteerisuus saa asun pysymään raikkaana käyttökerrasta toiseen.

 • Lisää Toivelistaan

  Merino Extreme O-Neck -paita

  99,90 
  Merino Extreme
 • Lisää Toivelistaan

  Merino Extreme Miesten Regular Housut Etuhalkiolla

  89,90 
  Merino Extreme
 • Lisää Toivelistaan

  Merino Extreme Regular Housut

  89,90 
  Merino Extreme

Merinovillan pesu ja hoito

Merinovilla on erittäin helppohoitoinen materiaali. Se on luonnostaan antibakteerinen, joten se puhdistuu lähes itsestään: merinovilla sitoo ja neutraloi hajuja erinomaisesti muihin kuituihin verrattuna. Tämän ansiosta merinovilla ei tuoksahda muutamankaan käyttökerran jälkeen ja vaatteiden raikastamiseen riittää usein pelkkä tuuletus ulkoilmassa.

Harva pesuväli pidentää merinovillaisten vaatteiden käyttöikää ja vaatteet voivat kestää oikein hoidettuina käytössä jopa loppuelämän. Alla muutamia konsteja merinovillan pesuun ja hoitoon.

Tuuletus

Tuuletus on verraton ja kirjaimellisesti ilmainen konsti merinovillan raikastamiseen. Lisäksi säätilasta riippuen ilman kosteus silottaa ryppyjä ja pakkanen karkottaa pölypunkkeja. Tuuletus ei poista tahroja, eikä varsinaista likaa, mutta neutraloi mahdollisia hajuja. Tuulettaa voi kaikkina vuodenaikoina lähes säällä kuin säällä, jos tuuletuspaikka on suojattu sateelta ja suoralta auringonvalolta.

Sopiva tuuletusaika on yleensä vähintään kaksi tuntia, riippuen raikastustarpeesta. Enimmäisaikaa ei ole, mutta tällöin on erityisen tärkeää, ettei aurinko paista suoraan vaatteeseen, jotta se ei haalistu tai haurastu. Hyväksi havaittu tapa on tuulettaa vaatetta yön yli.

Käsinpesu

Villavaatekin on toisinaan pestävä. Useimmat Svalan merinotuotteet kestävät kyllä konepesun, mutta hellävaraisin tapa sekä vaatteelle että luonnolle on suorittaa pesu käsin kädenlämpöisessä vedessä ja miedolla pesuaineella. Tällöin puhdistustarpeen pystyy kohdistamaan vain likaisiin kohtiin, eikä muu vaate kulu turhaan.

Aloita laittamalla vaate pesuveteen likoamaan noin 10 minuutin ajaksi. Jos vaatteessa on tahroja, poista ne kevyesti hankaamalla. Puristele vaatetta veden alla, jotta pesuvesi virtaa sen läpi ja irrottaa lian.

Huuhtele vaate ainakin kolmessa vedessä puristelemalla sitä samalla tavoin kuin pesun aikana. Huuhteluvesien on syytä olla mahdollisimman saman lämpöisiä kuin pesuvesi, koska suuret lämpötilavaihtelut saavat villan huopumaan. Rutista varovasti ylimääräinen vesi pois ja kuosittele vaate ilmavasti kuivumaan.

Konepesu

Svala Merino Comfort- ja Merino Active -tuotteet voi pestä pesukoneessa 30°C:ssa, Merino Extreme -tuotteet puolestaan 40°C:ssa. Pese tuotteet nurinpäin käännettyinä, materiaalille sopivalla valkaisuaineettomalla pesuaineella. Nurinpäin peseminen pidentää tuotteen käyttöikää. Rumpukuivausta ei suositella, vaan tuotteet tulee kuositella kosteina muotoonsa ja kuivattaa ilmavalla tasolla. 

Merinovilla pähkinänkuoressa

 • Tehokas kosteudensiirto iholta
 • Lämmittää kylmällä ja viilentää kuumalla
 • Säilyttää lämpöominaisuutensa myös märkänä
 • Hengittävä luonnonkuitu
 • Pehmeä ja mukava ihoa vasten, ei kutita
 • Luonnostaan antibakteerinen