Metsästysvaatteet – opas mukavaan pukeutumiseen

Ei ole montaa aktiviteettia, jossa asianmukainen vaatetus on yhtä välttämätöntä kuin metsästyksessä. Oikeanlainen pukeutuminen on tärkeää paitsi mukavuuden kannalta, mutta se on myös yksi metsästysreissun tärkeimmistä turvallisuustekijöistä.

Jos metsään haluat mennä nyt, et takuulla halua yllättyä. Me täällä pohjolassa tiedämme, että sääolosuhteet voivat muuttua leudosta ja aurinkoisesta hyytävän sateiseksi silmänräpäyksessä, joten aktiivisen metsästäjän on varauduttava vaatetuksellaan vaihteleviin olosuhteisiin mahdollisimman kattavasti.

Metsästys on harrastus, jossa tempo saattaa vaihdella paljonkin. Hirvimetsällä ollaan välillä parikin tuntia paikoillaan, jonka jälkeen liikutaan taas rivakasti saaliin perässä. Kehon lämpötila vaihtelee, ja hikiliikunnan jälkeen kylmettymisen riski kasvaa, jos vaatetus on puutteellinen. Mielekkään metsästysreissun kannalta on tärkeää, että olon tuntee mukavaksi säässä kuin säässä. Svalan valikoimasta löydät sopivan vaatetuksen jokaiselle reissulle.

Kerrospukeutuminen ja metsästys

Ennen sopivien metsästysvaatteiden valintaa kannattaa ensin miettiä missä, milloin ja miten aikoo metsästää. Jos liikut monien muiden metsästäjien tavoin vaihtelevassa maastossa, muuttuvissa sääolosuhteissa ja aktiivisuustasoissa, suosittelemme metsästysvaatteiden valintaan monipuolista kerrospukeutumista, joka soveltuu erinomaisesti kotimaamme joskus armottomaankin luontoon.

Aluskerrasto

Mukavuus lähtee aina ensimmäisestä kerroksesta. Pue ihoa vasten Svalan Airbase-verkkopaita ja –housut, jotka siirtävät kosteutta tehokkaasti iholta kohti uloimpia kerroksia ja pitävät sinut kuivana ja lämpimänä myös passissa. Airbasen hopeaionisoitu verkkoneulos varastoi silmukoihinsa ilmaa tehokkaasti, mikä tekee siitä erinomaisen eristeen kylmyyttä ja kuumuutta vastaan.

Svala Airbase Hunt -paita on monipuolinen ja huipputekninen pitkähihainen aluspaita vaihteleviin olosuhteisiin. Malli on suunniteltu erityisesti metsästäjiä ja muitakin reppujen kantajia ajatellen: olkapäissä on sileää neulosta, jottei kantohihna hankaa tai paina hartioita ja selkää.

Välikerrasto

Kun aktiivisuustaso vaihtelee ja olosuhteet ovat kylmät, tarvitaan jo useampia kerroksia pitämään kehoa lämpimänä. Kylmässä liikkuessa Svalan merinovillaiset asut pitävät lämpimänä passissakin, ja hikoillessa ne hengittävät ja siirtävät kosteutta pois iholta. Valitse välikerrastoon asu Svalan Merino Extreme-, Active– tai Fleece-mallistosta sääolosuhteiden ja aktiivisuustason mukaan. 

Jos metsästysreissu sisältää vaihtelevasti hikistä tarpomista ja paikoillaan oleskelua, on hyvä idea pakata reppuun mukaan vielä toinen välikerros, josta saadaan tarvittaessa lisälämpöä. Svalan pehmeä Power Stretch Pro -fleece sopii erinomaisesti tähän tarkoitukseen.

Kuorikerros

Kuorikerroksen tehtävä on suojata metsästäjää tuulelta ja sateelta. Kun taivaalta tulee vettä tai lunta, repussa on hyvä olla mukana pieneen tilaan mahtuvia sadevaatteita, jotka pitävät kosteuden loitolla. Parhaatkin metsästysvaatteet ovat hyödyttömiä, jos kastut läpimäräksi kesken reissun.

Kuorikerroksen alle tulisi mahtua mukavasti alus- ja välikerrasto. Hengittävä materiaali päästää alemmista kerroksista siirtyneen kosteuden haihtumaan tehokkaasti. Hyvä kuorikerros ei myöskään kahise liikkuessa, ja sen tumma väri tai maastokuvio tekevät metsästäjän havaitsemisesta eläimille vaikeaa.

Älä unohda näitä

Metsästäjän turvallisuuden kannalta on äärimmäisen tärkeää suojautua kanssametsästäjiltä huomiovärien avulla, joten päällä täytyy aina olla jotain kirkkaanpunaista tai -oranssia, esimerkiksi päähine.

Hattu. Ota metsästysreissuille mukaan aina kaksi hattua – lipallinen hattu, joka pitää auringon pois silmiltä, sekä Svalan merinovillaiset pipot, huput ja päähineet, jotka lämmittävä kylmällä.

Hanskat. Kuten hattujen kanssa, on hanskoja hyvä olla mukana kaksi paria. Merinovilla pitää lämpimänä, kylmemmille säille suositellaan otettavaksi mukaan vielä paksummat hanskat. Varmista, että käsineet eivät rajoita liipasinsormen liikkuvuutta.

Sukat. Svalan Merino Warm– ja Thermal Active -sukat pitävät varpaat mukavan lämpiminä erityisesti kylmissä ja kosteissa olosuhteissa.

Vastuulliset valinnat säästävät luontoa

Metsästysasut eivät ole vain vaatteita, vaan tärkeitä varusteita, jotka takaavat mielekkään metsästysreissun. Panostamalla laatuun ja Svalan vastuullisesti valmistettuihin tuotteisiin säästät luontoa, hermoja ja rahaa.

Kiinnitä huomiota materiaalivalintoihin – Svala of Finland -tuotteiden ominaisuudet ovat huippuluokkaa, eikä niitä tarvitse pestä yhtä usein kuin tavallisia vaatteita. Vaikka merinovillainen tuote tai keinokuituinen verkkoasu kastuisi hiestä, voidaan se useimmiten puhdistaa tuulettamalla. Mitä pidempi pesuväli, sitä vähemmän kemikaalit kuormittavat luontoa.

Kaikki Svalan tuotteet valmistetaan Suomessa korkeimpia laatukriteereitä noudattaen. Tuotteissa käytettävät materiaalit ovat helppohoitoisia, kestäviä ja ennen kaikkea miellyttäviä, ja takaavat onnistuneet joka sään metsästysreissut pitkäksi aikaa.