Pysy mukavana hiihtolenkillä – vinkit kerrospukeutumiseen

Koska hiihto on ulkourheilulaji, on oikeanlainen vaatetus tärkeää lenkin onnistumisen kannalta. Hiihtäessä tulee nopeasti lämmin, mutta taukopaikoilla tai kevyemmällä lenkillä vilu saattaa yllättää. Kylmän sään ja hikoilun muodostaman haasteen ratkaiset kerrospukeutumisella, jossa Svala auttaa sinua onnistumaan.

Niin oudolta kuin se talviliikuntaa harrastaessa kuulostaakin, jos et ulos lähtiessäsi palele hieman, sinulla on todennäköisesti liikaa päällä. Paksut toppavaatteet eivät sovi hiihtoladuille pakkasellakaan, vaan vaatteiden tulisi olla kevyitä ja niissä pitäisi olla helppoa liikkua.

Oikeanlainen pukeutuminen hiihtoon saattaa hyvinkin olla ratkaiseva tekijä nautinnollisen hangilla liihottelun ja tuskaisen sivakoinnin välillä, joten vaatetukseen on syytä kiinnittää huomiota. Lämpimänä ja kuivana pysyminen perustuu kerrospukeutumiseen, ja Svalan mallistoista löydät juuri oikeat alusasut hiihtolenkille.

Kerrospukeutuminen hiihdossa

Aluskerrasto pitää kuivana

Hiihdossa oikeanlaisen alusasun valinta on avainasemassa, sillä mukavuus lähtee aina ihoa lähimpänä olevasta kerroksesta.

Pue ensimmäiseksi kerrokseksi Svala Airbase –verkkopaita ja –housut, jotka pitävät ihon kuivana siirtämällä kosteuden tehokkaasti pois iholta kohti ylempiä kerroksia, eikä hiihtäessä pääse näin tulemaan kylmä. Liikunnan tuottama lämpö varastoituu verkon silmukoihin ja lämmittää myös tauolla. Verkkoneuloksen litteät tasosaumat eivät hankaa tai paina ihoa, joten liikkuminen tuntuu mukavalta.

Lämmittävä välikerrasto

Valitse välikerraston lämmittävyys sään, hiihtotavan ja lenkin pituuden mukaan. Lauhalla säällä tai reippaalla lenkillä verkkoasun päälle ei välttämättä tarvitse pukea välikerrastoa, mutta pakkassäällä rauhallisesti hiihtäessä on suositeltavaa pukea päälle esimerkiksi lämmintä merinovillaa Svalan Merino Active– ja Merino Extreme -mallistoista.

Suojaava kuorikerros

Kuorikerroksen tehtävä on suojella hiihtäjää tuulelta, sateelta ja lumelta. Lisäksi kuorikerros päästää alus- ja välikerrastojen siirtämän kosteuden ja ylimääräisen lämmön ulos joko kankaan materiaalin tai näppärien tuuletusaukkojen kautta. Hiihtäjän kuorivaatteiden tulee olla kehoa myötäileviä ja kevyitä, sillä paksuissa toppavaatteissa on hankala hiihtää. Lämpöä säädellään lenkin aikana alus- ja välikerrastojen avulla.

Lämpimät vaihtovaatteet tauoille

Pidemmillä hiihtoretkillä on mukavaa pysähtyä hetkeksi taukopaikoille nauttimaan eväistä, luonnosta ja seurasta. Näitä taukoja varten mukaan kannattaa pakata lämpimiä vaatteita, esimerkiksi pehmeä Power Stretch Pro -fleeceasu sekä pipo, hanskat ja sukat.

Hyvä tietää

Vältä kaikissa kerroksissa puuvillaa viimeiseen asti, sillä puuvillasta valmistetut vaatteet imevät itseensä kosteutta ja kuivuvat hitaasti. Märissä vaatteissa liikkuminen tuntuu ikävältä, ja taukopaikoilla niissä tulee nopeasti kylmä.

Vastuullisuus

Kaikki Svalan tuotteet valmistetaan Suomessa korkeimpia laatukriteereitä noudattaen. Tuotteidemme valmistuksessa käytetään raaka-aineita, joiden toimittajat ovat auditoituja ja materiaalit sertifioituja. Kaikki Svala-tuotteissa käytettävä merinovilla tulee hyvinvoivilta lampailta, joiden kasvatuksessa ei käytetä mulesing-menetelmää.

Tuotteissamme käytettävät materiaalit ovat laadukkaita, helppohoitoisia, kestäviä ja ennen kaikkea miellyttäviä. Tuotteiden ominaisuudet ovat huippuluokkaa eikä niitä tarvitse pestä yhtä usein kuin tavallisia vaatteita.

Lue lisää vastuullisuudesta täältä.