Mukavuus on vastuullisuutta

Mikäli sodan jälkeisessä Suomessa halusi selviytyä, oli tehtävä eikä seliteltävä. Tästä hyvänä esimerkkinä on Svalan perhe Kärsämäellä. Kodin vintissä armeijan vanhoista mantteleista syntyi vaatteita perheen miesväelle, jotta he tarkenivat tehdä työnsä autoilijoina. Sana kiiri kylillä ja kättä lyötiin päälle myös muiden ruokakuntien vaatettamisesta. Vuonna 1955 tämän neuvokkuuden tuloksena syntyi yritys, nykyinen Finnsvala Oy.

Finnsvala Oy valmistaa alkujuuriaan kunnioittaen alus- ja väliasuja Svala of Finland -tuotemerkillä. Toiminnan perusteina ovat yrityksen historia ja perinne tehdä asiat suoraselkäisesti ja laadukkaasti. Tehdas sijaitsee Suomessa Kärsämäellä ja jokainen tuote valmistetaan käsin. Design on perisuomalaista, jossa käytännöllisyys ja toimivuus ovat pääasioita. Svala-tuotteet toimivat vaativimmissakin luonnonoloissa. Niin kuin suomalaiset ihmiset.

Mitä vastuullisuus tarkoittaa käytännössä?

Rakkautemme lajiin eli ulkoiluun ja kaikenlaiseen liikkumiseen ohjaa liiketoimintaamme. Meille on itsestään selvää huolehtia tärkeistä asioista, olipa kyse ympäristöstä, eläimistä, toimittajista, henkilökunnasta, yhteisöstä tai asiakkaistamme. Se on meidän elämäntapamme.

Kestävyys ei ole kokoelma yksittäisiä hankkeita, vaan kokonaisvaltainen toimintatapa. Kaikki on yhteydessä, kaikki liittyy kaikkeen.

Svala pyrkii jatkuvasti rakentamaan parempaa liiketoimintaa. Olemme listanneet viisi kestävän kehityksen periaatetta, jotka ohjaavat meitä.

  1. Osta vähemmän – korjaa ja kierrätä
  2. Kunnioita ympäristöä
  3. Kohtele eläimiä hyvin
  4. Työskentele niiden ihmisten kanssa, joihin uskot
  5. Kehitä liiketoimintaa

1. Osta vähemmän – korjaa ja kierrätä

Uskomme kiertotalouteen, joka on keino vähentää resurssien käyttöä ja jätettä pitämällä kaikki tuotteet ja materiaalit käytössä mahdollisimman pitkään: sanat uusiokäyttö, korjaus ja kierrätys ovat meille jokapäiväistä arkea.

Mitä me sitten teemme?

Svala of Finland -tuotteiden kotimaisuusaste on erittäin korkea. Tuotteiden suunnitteleminen ja valmistaminen Suomessa, luotettavat tavarantoimittajat ja korkealaatuiset raaka-aineet varmistavat sen laadun, josta meidät tunnetaan ja joka saa tuotteet kestämään todistetusti vuosikausia. 

  • Ostamme langat pitkäaikaisilta, valikoiduilta toimittajiltamme Italiasta, Saksasta ja Sveitsistä.
  • Merinovillatuotteiden suunnittelu, neulonta, viimeistely, leikkaus ja ompelu tapahtuvat 100 % Suomessa.
  • Verkkoneuloksen neulonta tehdään Britanniassa ja kaikki muut vaiheet Suomessa.
  • Polartec Power Stretch Pro -tuotteet valmistetaan Suomessa toimittajan valmiista neuloksesta.

Tuotepakkaukset

Uudistuneet tuotepakkaukset on tehty kierrätettävästä materiaalista, ja kannustamme asiakkaitamme myös uusiokäyttämään pakkauksia kotioloissa.

Hukkapalojen kierrätys

Sesonkimallistojen sijaan luotamme ajattomaan perussuunnitteluun. Materiaalit käytetään tehokkaasti lähes viimeistä palaa myöten, eikä hukkapaloja juurikaan synny. Materiaalien leikkuuylijäämät hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan pienempien tuotteiden valmistuksessa. Palat, jotka eivät sovellu tuotevalmistukseen, annetaan hyötykäyttöön ompelu- ja käsityöharrastajille.

Korjauspalvelu

Kannatamme ehdottomasti vanhojen vaatteiden käyttöiän pidentämistä aina, kun se on mahdollista. Siksi uusien vaatteiden valmistamisen lisäksi tehtaallamme toimii korjauspalvelu. Meille voit toimittaa korjattavaksi vaatteesi merkistä ja valmistajasta riippumatta. Ota yhteyttä korjauspalveluumme täällä.

Mitä haluamme tehdä tulevaisuudessa

Lisäämme jatkuvasti tuotteisiimme enemmän kierrätettyjä ja kierrätettäviä materiaaleja, ja pyrimme nopeuttamaan tätä siirtymistä sekä lisäämään tietoisuutta korjauspalvelustamme.

2. Kunnioita ympäristöä

Me ihmiset vietämme suuren osan vapaa-ajastamme luonnosta nauttien ja on selvää, että meillä on velvollisuus myös suojella sitä. 

Svala on toki vain yksi pieni yritys ulkoilu- ja vaateteollisuudessa, mutta yritämme tehdä rohkeita päätöksiä ja näyttää oikeaa esimerkkiä.

Mitä teemme?

Tuotteidemme valmistuksessa käytämme ainoastaan sellaisia raaka-aineita, joiden toimittajat ovat auditoituja. Tuotanto Suomessa on periaatteellinen päätös ja se tarkoittaa paikallisen työllistämisen lisäksi ympäristön huomioimista.

Laadukas ja pitkäkestoinen tuote on paras ympäristöteko. Tuotteidemme designissa luotamme hyväksi havaittuun perussuunnitteluun sen sijaan, että tukisimme pikamuotia ja tekisimme jokaiselle sesongille uusia kuoseja tai leikkauksia asuihimme.

Vähemmän pesukertoja. Svala of Finland -tuotteiden tekniset ominaisuudet ovat huippuluokkaa eikä niitä tarvitse pestä yhtä usein kuin monia muita ulkoiluvaatteita. Vaikka merinovillainen tuote tai polypropyleeninen verkkoasu kastuisi hiestä, voidaan se useimmiten puhdistaa tuulettamalla. Mitä pidempi pesuväli, sitä vähemmän kemikaalit kuormittavat luontoa.  

Käytämme hidasta rahtia. Tuotteidemme raaka-aineet liikkuvat aina merirahtina ja valmiiden tuotteiden lähetyksessäkin valitsemme muun kuin lentorahdin aina kun se on mahdollista.

Uusiutuva energia. Tehtaalla käytettävä sähkö tuotetaan yksinomaan vesivoimalla ja lämmitysmuotona on maalämpö. Jätteiden kierrätys ja uusiokäyttö on maksimoitu, ja mm. neulosten ylijäämäpalat toimitetaan erilaisille harrasteryhmille ja päiväkoteihin askartelumateriaaliksi.

Olemme mukana Miljoona puuta -hankkeessa, joka tekee arvokasta ilmastonmuutoksen vastaista työtä istuttamalla puita Tansaniaan. Metsitys Tansaniassa sitoo hiiltä nopeasti ja tehokkaasti, sillä puut kasvavat puulajista riippuen täyteen mittaan 5–20 vuodessa. Lisäksi teemme vuosittain Luonnonperintösäätiölle lahjoituksen, jolla suojellaan ikimetsää.

Tulevaisuus

Haluamme parantaa tuotteidemme kierrätettävyyttä ottamalla käyttöön uusia materiaali-innovaatioita.

3. Kohtele eläimiä hyvin

Kaikki Svala-tuotteissa käytettävä merinovilla tulee hyvinvoivilta lampailta, joiden kasvatuksessa ei käytetä mulesing-menetelmää.

Mulesing on lampaille tehtävä kivulias kirurginen toimenpide, jossa lampaan häntä typistetään ja takapuolen ihoa arpeutetaan loiseläinten aiheuttamien infektioiden välttämiseksi. Toimenpide aiheuttaa lampaille voimakasta stressiä ja kärsimystä pitkäksi aikaa, eikä mikään eläin ansaitse kokea tällaista kipua.

Mulesing-menetelmästä nousseen julkisen keskustelun vuoksi toimenpiteelle on onneksi kehitetty inhimillisempiä vaihtoehtoja. Nämä eettisemmät menetelmät aiheuttavat lampaankasvattajille lisäkustannuksia, joten tästä syystä vastuullisesti tuotettu mulesing-vapaa merinovilla on hieman perinteistä villaa kalliimpaa.

4. Työskentelemme niiden ihmisten kanssa, joihin uskomme

Kaltaisemme pienet ja keskisuuret yritykset kohtaavat suuria haasteita varmistaessaan, että materiaaleja valmistavia ihmisiä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja heistä pidetään huolta.

Meillä tilanne on kuitenkin keskivertoa huomattavasti parempi, koska ensimmäisen tason toimitusketju sijaitsee 100 % Suomessa ja toisessa tasossa olevat materiaalitoimittajamme sijaitsevat 100 % Euroopassa (Saksa, Italia, Sveitsi, Slovakia, Itävalta). 

Varmistamme, että kaikki tavarantoimittajamme ovat hyväksyneet vähintään ETI-peruskoodin. ETI suojaa syrjinnältä, lapsityöltä ja pakkotyöltä ja tukee ammattiliittoja, elintasoa ja enimmäistyöaikaa.

Olemme tietoisia nykyaikaisen orjuuden riskeistä ulkomaisissa toimitusketjuissa ja pyrimme aina tutkimaan raaka-aineiden alkuperää, jotta vältetään kaikki mahdolliset linkit nykyaikaiseen orjuuteen. 

Pienempänä yrityksenä meillä ei ole mahdollisuutta tilata riippumattomia toimitusketjun auditointeja. Valitsemme kuitenkin aina tehtaat, joita alan johtavat yritykset ovat jo käyttäneet ja joiden tarkastuskäytäntöihin luotamme.

Mitä haluamme tehdä tulevaisuudessa

Kasvaessamme kykymme tehdä riippumattomia arviointeja toimitusketjumme ensimmäisestä ja erityisesti toisesta tasosta paranee ja mahdollistaa materiaalien alkuperän jäljittämisen aina alkutuottajiin asti.

5. Rakennamme parempaa liiketoimintaa = parempaa tulevaisuutta

Toisin kuin monet outdoor-brändit, me investoimme paikalliseen valmistukseen. Valmistamme noin 100 000 tuotetta vuodessa Suomessa. Se ei ehkä vaikuta suurelta toiminnalta, mutta otamme työpaikan turvallisuuden, jätteet ja energian vakavasti.

Mitä teemme

Haluamme olla hyvä työnantaja ja tarjota turvallisen työympäristön. Pienenä yrityksenä, jossa on vain 15 työntekijää, kaikkien turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistaminen on kaiken toimintamme taustalla.

Ympäristöystävällinen jätteenkäsittely. Kierrätämme kaikki toimistomme jätteet.

Uusiutuvan energian käyttö. Tehtaalla käytettävä sähkö tuotetaan yksinomaan vesivoimalla ja lämmitysmuotona on maalämpö.

Pienien asioiden tekeminen. Käytämme toimistoissamme ja myymälöissämme 100 % kierrätettyä paperia, kaikki valaisimet ovat vähän energiaa kuluttavia led-valaisimia.

Taloudellinen kestävyys. Olemme olleet mukana bisneksessä jo vuodesta 1955 ja haluamme jatkaa liiketoimintaa myös tulevina vuosikymmeninä suunnittelemalla ja valmistamalla mahtavia tuotteita, tarjoamalla työpaikkoja ja edistämällä ympäristövastuuta. Siksi meidän on varmistettava taloudellinen elinkelpoisuutemme järkevällä liiketoimintasuunnittelulla ja strategisella johtamisella.

Veropolitiikka. Näemme, kuinka verot tukevat elintärkeää infrastruktuuria ja auttavat tukemaan yhteiskuntamme vähäosaisia, minkä vuoksi olemme ylpeitä voidessamme maksaa veroja.

Tietosuoja. Haluamme olla avoimia siitä, miten ja miksi käytämme antamiasi tietoja. Yksityiskohtainen erittely löytyy Tietosuojaseloste-sivultamme.

Monimuotoisuus. Meillä on nollatoleranssi kiusaamiseen ja syrjintään. Rekrytoinnissa kiinnitämme huomiota diversiteettiin.

Ei poliittisia lahjoituksia eikä lobbausta. Meidän tehtävämme on valmistaa parhaita mahdollisia vaatteita ulkoiluun ja saada ihmiset tuntemaan olonsa mukavaksi kelissä kuin kelissä – eikä suinkaan rahoittaa poliittisia puolueita.

Mitä haluamme tehdä tulevaisuudessa

Meillä on kunnianhimoisia suunnitelmia laajentaa toimintaamme ja silti edelleen valmistaa kaikki tuotteet Suomessa. Haluamme myös edelleen parantaa työskentelyolosuhteita ja työtovereidemme työtyytyväisyyttä.

Pyrimme jatkossakin ylläpitämään liike-elämän etiikkaamme ja olemaan ennakkoluulottomia mahdollisia lisäyksiä kohtaan.