Svalan tarina

Alku


Svalan tarina alkoi, koska se oli välttämätöntä.

1940-luvun vaikeina aikoina Svalan perheen naiset valmistivat miehille työvaatteita kankaista, jotka leikattiin käytetyistä armeijan mantteleista. Muuta ei silloin ollut saatavilla pohjoisessa Kärsämäen kylässä.

50- ja 60-luku

Onneksi sodan jälkeinen talous alkoi pian voimistumaan ja kun säännöstelystä luovuttiin, pystyttiin ostamaan neuloksia ja kankaita. Svalan naiset ryhtyivät tekemään vaatteita myös muille perheille. Pian alusasuja seka Suomi-verkkareita myytiin jo lähiseudun kaupoissa. Kysyntää riitti ja vuonna 1955 perustettiin virallinen yritys nimeltä Kärsämäen Trikoo.

Koneita ostettiin, työvoimaa palkattiin ja tuotevalikoimaa kasvatettiin. Vuonna 1966 valmistuneeseen tehtaaseen hankittiin myos pyöröneulekone, joka mahdollisti neulosten valmistamisen itse. Perheyrityksen tuotevalikoimaa voitiin jalleen laajentaa.

70- ja 80-luku

70- ja 80-luvuilla tehtaalla keskityttiin lähinnä puuvillaisiin perusalusasuihin. Niiden päivittäinen tuotanto mitattiin tuhansissa kappaleissa ja työntekijöitä ahkeroi noin 200.

Kerrastoja alettiin viedä myös Ruotsiin, jolloin otettiin ensi kertaa käyttöön nimi Finnsvala. Samoihin aikoihin Paavo ja Elli Svalan poika Kyösti siirtyi yrityksen johtoon.

Ennen pitkää Finnsvala olikin alusasuvalmistuksen erikoisosaaja ammattitaidolla, joka kantaa yritystä tänäkin päivänä.

90-luku

Lama vaikutti kotimaisten kerrastojen kysyntään, eikä vanha toimintamalli ollut enää kannattava. Pitkällisen tutkimus- ja kehitystyön jälkeen, Finnsvala erikoistui vähitellen teknisiin alusasuihin ja lämpökerrastoihin, joiden materiaalit ja yksityiskohdat oli tarkkaan harkittuja.

2000-luvun alku

Vuosituhannen vaihtuessa Finnsvala kehittyi nykyiseen muotoonsa: paikallisesti toimiva yritys, joka valmistaa korkealaatuisia alus- ja välikerroksia vaativimpiin olosuhteisiin ja suorituksiin – suomalaisella taidolla ja tarkkuudella maailman parhaista materiaaleista.

2010-luku

2015 yrittäjän viestikapula siirtyi Kyösti Svalalta Onerva Aakolle, syntyperäiselle Kärsämäkiselle, joka oli palannut perheineen synnyinseudulleen, asuttuaan vuosia eteläsuomessa. Matkalta oli tullut oppia ja parikymmentä vuotta kokemusta tekstiilialan eri tehtävistä. Finnsvala Oy oli mahdollisuus, jota ei voinut jättää käyttämättä.

Hyväksi havaitut tuoteinnovaatiot säilyivät, mutta työympäristö muuttui: uusi tehdas valmistui Kärsämäelle vuonna 2018. Samalla tehtaan yhteyteen avattiin Outlet-myymälä.

Svalan perheen perinne jatkuu. Vuosikymmenen loppuun mennessä ulkomaan viennin kautta suomalaisen käsityön laadusta nautitaan yhä useammissa maassa.